PRP – Platelet Rich Plasma  (plazma obogaćena trombocitima ) je medicinski tretman koji se koristi u ortopediji, hirurgiji više od 20 godina ,u estetskoj medicini se koristi od 2006 god za podmladjivanje.

PRP je deo krvne plazme bogat trombocitima koji sadrže faktore rasta i veliki broj matičnih ćelija. Izolovani faktori rasta imaju ogroman potencijal za sintezu novog kolagena i ekstraćelijskog matriksa čiji je glavni sastojak hijaluronska kiselina, nove kapilarne mreže , podmlađivanja.
Koža nakon ovog tretmana postaje iz dana u dan svežija , sjajnija, vraća se izgubljeni volumen, smanjuju bore, podočnjaci i tamni kolutovi u zoni podočnjaka nestaju.

Ova metoda spada u bioregenerativne tretmane i cilj ove metode je podstaknuti prirodne procese obnavljanja i regeneracije. Prvi rezultati tretmana se vide nakon mesec dana, a svakog narednog meseca rezultati su sve intenzivniji i bolji.
Potrebno je vreme da se prirodni procesi regeneracije u organizmu pokrenu.

Potrebno je 1- 2 tretmana sa razmakom od 6 nedelja , što zavisi od starosti i stanja kože ili indikacije za koju se koristi. Posle urađenog tretmana PRP ne bi trebalo raditi druge estetske procedure do dva meseca , a obicno se radi tretman održavanja na 15- 24 meseca.

Obzirom da se plazma u kožu pacijenta ubrizgava intradermalnim injekcijama i tehnikom mezoterapije , nakon tretmana se mogu javiti male modrice , crvenilo i blagi otok, što zavisi od osetljivosti kože. Sve navedene pojave prolaze za par dana osim modrica koje mogu trajati i do deset dana.

Indikacije za primenu PRP –a :

Podmlađivanje kože lica , vrata , dekoltea, ruku.
Podsticanje rasta kose
Otklanjanje i smanjivanje bora, ožiljaka
Korekcija podočnjaka i otklanjanje tamnih kolutova
Povećanje volumena
Sportske povrede
Lečenje rana koje teško zarastaju

Kontraindikacije :

Trudnoća
Visok krvni pritisak
Srčani bolesnici
Autoimmune bolesti
Antikoagulantna terapija
Malignitet
Disfunkcija trombocita

PRP je potpuno bezbedan tretman , obzirom da se koristi sopstvena krv i ne postoji rizik od imunološke ili alergijske reakcije.