GUNA preparati na bazi kolagena su medicinski kokteli koji se koriste u tretmanima poremećaja mišićno-skeletnog sistema ,koji nastaju usled degenerativnih procesa , usled prekomerne aktivnosti i traumatskih događaja.

guna_terapija_taoestetic
Kolagen je protein koji čini 5-6 procenata telesne težine i glavna je komponenta ligamenata , tetiva, kostiju, hrskavica, mišića, kože i ekstracelularnog matriksa (ECM)

Ovo je sofisticirana inovativna terapija koja preko lokalnog ubrizgavanja kolagena mehanički reaktivira sposobnost fibroblasta da sintetiše novi kolagen izazivajući autologne mehanizme reparacije i remodeliranja povređenog vezivnog tkiva.

GUNA preparatima na bazi kolagena moguće je usporiti degenerativne procese i indukovati reparatorne procese koštano –mišićnog sistema, smanjiti zapaljenski proces ,poboljšati pokretljivost zglobova i mišića , smanjiti bol.
Postoji 13 različitih GUNA kolagen koktela koji sadrže pored kolagena kao glavnog sastojka i dodatne supstance, koje su specifične za svaku ciljanu regiju.

MD- NECK ( vrat)colagen bodies
MD-THORACIC (grudni koš)
MD-LUMBAR (lumbalna regija)
MD-ISHIAL (išijadični nerv)
MD-SHOULDER ( rame)
MD-SMALL JOINTS (mali zglobovi)
MD-HIP (kuk)
MD-KNEE (koleno)
MD-MUSCLE (mišići)
MD-NEURAL (nervi)
MD-POLY (zglobovi)
MD-TISSUE (meka tkiva)
MD-MATRIX (ekstracelularni matriks)

colagen-bodies

 

Ova terapija je potpuno bezbedna po pacijenta i primeri preosetljivosti na GUNA preparate nisu poznati, osim moguće preosetljivosti na pomoćne sastojke u koktelu. Pacijente koji su skloni alergijama testirati tačkastim ubrizgavanjem koktela u podlakticu i pratiti sat vremena.

Protokoli tretmana

Akutna stanja
Jedan tretman dnevno tri dana , zatim dva tretmana nedeljno ,sve do popuštanja simptoma.

Hronična stanja
Jedan tretman dva puta nedeljno prve dve nedelje ,zatim jedan tretman nedeljno šest nedelja.

Tokom tretmana GUNA kolagen preparatima , istovremeno može da se koristi bilo koja terapija.